Referenseprosjekt Kolnes Barnehage

 

Oppgaven

Kunden var god forberedt gjennom en forberedende prosess med ansatte og bestyrer på barnehagen. Det var viktig for kunden med inkluderende apparater og universell utforming av arealet. I tillegg har barnehagen fokus på sin kjøkkenhage og stell av naturen. Barnehagen ligger lit skjult, men i direkte nærhet til lokale idretts- og aktivitetsbaner. De ønsket å bidra til dette miljøet å være en plass som kunde benyttes av flere og større barn på ettermiddagene, en samlingsplass for glede, aktivitet og samhold.
Barnehagen ønsket også å vise en side som kunde tiltrekke seg nye familier, i en konkurranseutsatt situasjon og lokasjon.

 

 

Planlegging

Vi kom tidlig in i prosessen og fikk designe arealet med utgangspunkt i personalen sine ønsker. Det gav oss muligheten at skape flere forskjellige «rom» med forskjellige nivåer av aktivitet, kreativitet, sosialisering og samling. Der var flere ting i barnehagen som kun trengte oppgradering og kreativ forbedring – ikke nødvendigvis «sleng og erstatt med nytt».
Bærekraft i langt livsløp er viktig for oss, og for kunden.

 

Løsning
Velkommen til oss!

Området har mye besøk på kveldstid. Idrettsbanen i front av barnehagen brukes ofte og av mange. Med noen signaturapparater i front er rekruteringen til barnehagen en lek. En stor dobbel zipline helt i front har fra dag en tiltrukket seg barn med futt og fart. Helt i kanten mot den store idrettsplassen er den en utstrakt hånd og en «velkommen til oss» apparat til hele nabolaget.

 

Sand, vann og grill

Barnehagen har allerede en fin gapahuk med sandkasse. Denne ble pusset opp, sandkassen ble større og fikk et fargerikt sandlaboratorium. De flotte bodene fikk og lit kjærlighet, farge og innredning. To av dem band vi sammen med en kul krabbetunell! Den manuelle pumpen skal gi kjøling en varm sommerdag, eller kanskje være med å lage gjørme …

 

Kjøkkenhage

Helt i front, og godt synlig, ligger kjøkkenhagen, komplett med en stor rød låve full med aktivitet og sandlek. Barnehagens hovedsatsing er nære knyttet til dyr, natur, uteliv og naturens magiske planter og vesen.
Aktiviteter, nysgjerrighet og kunnskap er daglig knyttet opp mot disse fagene. Vi plasserte plantekasser og busker i et avgrenset areal som delvis fikk enkle stenplater for å unnvike gjørme og ugress.

 

 

Den gode historien

Arealet bak huset er en stille plass med rom for den gode samtalen, funderinger og sanseutvikling. En plass til blomster og planter som dufter, trekker til seg insekter etc. I den gode samtalen er det viktig å ta seg tid.
Benker med inkluderte plantekasser plasseres lunt utmed husveggen og opp i skråningen, i skogholtet, inviterer to eventyrlige hus til spennende og, kanskje lit hemmelige, fortellinger.

 

Midt i sentrum

Vi har valgt å samle alle apparater som trenger fallunderlag på ett sted. Det er mest hensiktsmessig i henhold til å minimere antallet kvadratmeter. Att samle apparatene på sammenhengende fallunderlag minimerer slitasje på både barnas klær og utstyret, då det blir mindre grus og gjørma. Det monteres en inkluderende karusell med plass til mange barn, både dem som går på beina og dem som ruller på hjul. Nye huskestativer med fuglerede og to valgfrie setetyper, en vippehuske for 4 barn, alt i uknuselig aluminium.

 

I midten av plassen troner en staselig borg på hele 5 meters høyde. Borgen har en fresende rask tunellsklie, bruer, nett, plattformer, bakkeaktiviteter og kongens egen balkong.

 

I enden av sentrum ligger en sykkelløpa. Den er tilpasset arealet og laget av thermoplast. Thermoplast er prisgunstig og ligger ikke i veien for annen lek. En minitribune av møbelet Origami lager scene til show og samling, og en plass å hvile på i solen.

 

Bærekraft i gjenbruk

Et gammelt kombinasjonsapparat ble fjernet i prosjektet. Men sklien i apparatet var det mye bruk igjen i. Den ble omplassert på en bakketopp og lever i mange år til. Svishhhhh…..